0877252602

Навярно знаете, че разширените вени са тъмните, изпъкнали въжеподобни вени под кожата ви и, че здравето на вените ви е важно. Но знаете ли, че обувките, които носите всеки ден, играят съществена роля за насърчаване на правилната циркулация? Разберете на какви стандарти трябва да отговарят вашите обувки и научете за различните видове обувки, подходящи за вени.

Как помагат обувките?

Не всички обувки са създадени еднакви. Ако имате венозна недостатъчност, тесните обувки карат краката ви да се чувстват по-зле. Тесните обувки могат да бъдат основна причина за лошо кръвообращение в краката и могат да бъдат фактор за развитие на венозни заболявания или разширени вени. Те също могат да доведат до различни други проблеми с краката, включително болка, мехури и буниони. Тъй като проблемите, които се появяват в долната част на краката и ходилата, в крайна сметка могат да повлияят на начина, по който кръвта тече в тялото, важно е да отделите време при избора на най-добрите обувки.

Поддръжка на свода

Уверете се, че обувките, които решите да носите, ви осигуряват достатъчна опора за свода. Това помага да се разпредели налягането през крака, намалява болката в краката, осигурява баланс и стабилност и подобрява стойката ви.

Стелки

Стелка, която е специално проектирана по свода на ходилото и има допълнителна възглавница и ще подпомогне ходилото ви, когато се огъва, като по този начин оказва по-малко натиск и стрес върху краката ви. Теглото ще бъде разпределено по-равномерно, когато ходите или бягате, намалявайки шанса да пренатоварите  мускулите или да насочите тежестта неправилно. Ако имате качествени обувки, които ви харесват, но им липсва хубава стелка, не е нужно да купувате напълно нови обувки! Закупете ортопедични стелки, за да увеличите опората и да подобрите прилепването.

Плосък или нисък ток

Проучванията показват, че високите токчета могат да възпрепятстват функцията на мускулната помпа, а също така могат да повишат венозното налягане в долната част на краката. Високите токчета пречат на естествения ни процес на ходене и поради това те карат кръвта да се обединява в крака. Когато носите обувки с нисък ток, тонизирате и укрепвате мускулите на прасеца. Тонизираните мускули подобряват притока на кръв обратно през краката ви. Спестете високите токчета за специални случаи, а когато трябва да ги носите, ограничете носенето им до кратки периоди от време. Винаги вземайте със себе си равни или обувки на нисък ток за да ги смените при първа възможност.

Гъвкавост

Не си създавайте навик да носите твърди, неудобни обувки, които не се движат с краката ви като обувки на висок ток, платформи или мъжки официални обувки с твърда подметка. Когато пазарувате обувки, отделете време да се разходите из магазина и да тествате колко удобно стоят! С всяка стъпка обувката трябва да се контурира по крака ви.

Следващата стъпка

Въпреки че изборът на подходящи за вени обувки е отлична стъпка към инвестирането в здравето на вените или контрола на ежедневната болка, това няма да елиминира вече съществуващите разширени вени. Аз, д-р Шах, с радост ще отговоря на въпросите и притесненията ви, ще изготвя оценка относно здравето на вените ви, за да знаете кое лечение е най-добро за вас. Ако имате разширени вени или въпроси относно здравето на вените си, обадете се.