0877252602

венозни заболявания

дълбока венозна тромбоза

какво представлява ДВТ?

Тромбозата на дълбоките вени (ДВТ) се появява, когато кръвен съсирек (тромб) се образува в една или повече от дълбоките вени в тялото ви, обикновено в краката ви. Тромбозата на дълбоките вени може да причини болка в краката или подуване, но също така може да се прояви без симптоми.

Тромбозата на дълбоките вени може да се развие, ако имате определени медицински състояния, които влияят върху това как се съсирват кръвта ви. Това може да се случи и ако не се движите дълго време, например след операция или злополука или когато сте на легло.

Тромбозата на дълбоките вени може да бъде много сериозна, тъй като кръвни съсиреци във вените ви могат да се откъснат, да преминат през кръвообращението ви и да стигнат в дробовете ви, блокирайки кръвния поток (белодробна емболия).

дълбока венозна тромбоза

Какви са симптомите?

Признаците и симптомите на дълбоката  венозна  тромбоза  могат да включват:

  \

  Подуване в засегнатия крак. Рядко има подуване на двата крака.

  \

  Болка в крака. Болката често започва в прасеца и може да се почувства като спазми или болезненост.

  \

  Червена или обезцветена кожа на крака.

  \

  Усещане за топлина в засегнатия крак.

  Тромбозата на дълбоките вени може да възникне без забележими симптоми.

   

  Какви са причините?

  Кръвните съсиреци на тромбозата на дълбоките вени могат да бъдат причинени от всичко, което не позволява на кръвта ви да циркулира или да се съсирва нормално, като нараняване на вена, операция, определени лекарства и ограничено движение.

  Как да се предпазим?

  Мерките за предотвратяване на дълбока венозна тромбоза включват:

  • Избягвайте да седите неподвижно. Ако сте направили операция или сте били на легло по други причини, опитайте се да се движите възможно най-скоро. Ако седите известно време, не кръстосвайте краката си, което може да попречи на притока на кръв. Ако пътувате на голямо разстояние с кола, спирайте на всеки час и се разхождайте.

  Ако сте в самолет, стойте или ходете от време на време. Ако не можете да направите това, упражнете краката си. Опитайте да повдигнете и спуснете петите си, докато държите пръстите на краката си на пода, след това повдигнете пръстите на краката си с петите са на пода.
  Направете промени в начина на живот. Контролирайте теглото си и се откажете от пушенето.

  Упражнения. Редовните упражнения намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци, което е особено важно за хора, които седят много или пътуват често.

  Рискови фактори

  Много фактори могат да увеличат риска от развитие на дълбока венозна тромбоза (ДВТ). Колкото повече имате, толкова по-голям е рискът от ДВТ. Рисковите фактори включват:

  • Наследствено нарушение на кръвосъсирването. Някои хора наследяват разстройство, което прави съсирването на кръвта им по-лесно. Само по себе си това състояние не може да причини образуване на кръвни съсиреци, освен ако не се комбинира с един или повече рискови фактори.
  • Продължително обездвижване, например по време на дълъг престой в болница или парализа. Когато краката ви остават неподвижни за дълго време, мускулите на прасеца не се свиват, за да помогнат на циркулацията на кръвта, което може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци.
  • Нараняване или операция. Нараняването на вените ви или операцията може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци.
  • Бременност. Бременността увеличава налягането във вените в таза и краката. Жените с наследствено нарушение на съсирването са особено изложени на риск. Рискът от образуване на кръвни съсиреци от бременността може да продължи до шест седмици след като сте родили бебето си.
  • Противозачатъчни хапчета (орални контрацептиви) или хормонозаместителна терапия. И двете могат да увеличат способността на кръвта ви да се съсирва.
  • Наднормено тегло или затлъстяване. Наднорменото тегло увеличава налягането във вените в таза и краката ви.
  • Тютюнопушене. Тютюнопушенето влияе на кръвосъсирването и кръвообращението, което може да увеличи риска от ДВТ.
  • Рак. Някои форми на рак увеличават веществата в кръвта ви, които причиняват съсирването на кръвта ви. Някои форми на лечение на рак също увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци.
  • Сърдечна недостатъчност. Това увеличава риска от ДВТ и белодробна емболия. Тъй като хората със сърдечна недостатъчност имат ограничена функция на сърцето и белите дробове, симптомите, причинени дори от малка белодробна емболия, са по-забележими.
  • Възпалително заболяване на червата. Болести на червата, като болест на Крон или улцерозен колит, повишават риска от ДВТ.
  • Лична или фамилна анамнеза за дълбока венозна тромбоза или белодробна емболия. Ако вие или някой от вашето семейство сте имали едно или и двете от тях, може да сте изложени на по-голям риск от развитие на ДВТ.
  • Възраст. Ако сте по-възрастни от 60, увеличавате риска от ДВТ, въпреки че той може да се появи на всяка възраст.
  • Седейки за дълги периоди от време, например при шофиране или летене. Когато краката ви остават неподвижни с часове, мускулите на прасеца не се свиват, което нормално помага на циркулацията на кръвта. Кръвните съсиреци могат да се образуват в прасците на краката, ако мускулите на прасеца не се движат за дълги периоди.

   

  Усложнения

  \

  Белодробна емболия

  Белодробна емболия възниква, когато кръвоносен съд в белия ви дроб се блокира от кръвен съсирек (тромб), който стига до белия дроб от друга част на тялото, обикновено крака ви.

  Белодробната емболия може да бъде животозастрашаваща. Важно е да се наблюдавате за признаци и симптоми на белодробна емболия и да потърсите медицинска помощ, ако се появят. Признаците и симптомите на белодробна емболия включват:

  • Внезапна задух
  • Болка в гърдите или дискомфорт, които се влошават, когато поемете дълбоко въздух или кашляте
  • Чувство на замаяност или припадък
  • Бърз пулс
  • Кашляте кръв
  \

  Постфлебитен синдром

  Често усложнение, което може да възникне след дълбока венозна тромбоза, е известно като постфлебитен синдром, наричан още посттромботичен синдром. Увреждането на вените ви от кръвния съсирек намалява притока на кръв в засегнатите области, което може да причини:

  • Постоянно подуване на краката (оток)
  • Болка в крака
  • Обезцветяване на кожата
  • Възпаления на кожата

  Диагностика

  За да се диагностицира тромбозата на дълбоките вени, ще ви бъде извършен физически преглед, за да се провери за подуване, тежест или промяна в цвета на кожата ви. В зависимост от вероятността да имате кръвен съсирек, Вашият лекар може да предложи тестове, включително:

  Блокада. Устройство, подобно на пръчица (преобразувател), поставено над частта от тялото ви, където има съсирек, изпраща звукови вълни в района. Докато звуковите вълни пътуват през тъканта ви и се отразяват обратно, компютърът превръща вълните в движещо се изображение на видео екран. На изображението може да се види съсирек.

  Понякога се правят серия от ултразвукови изследвания в продължение на няколко дни, за да се проследи състоянието на тромба.

  Кръвен тест. Почти всички хора, които развиват тежка тромбоза на дълбоки вени, имат повишено кръвно ниво на вещество, наречено D димер.

  Венография. Контраст се инжектира в голяма вена в стъпалото или глезена ви. Рентгеновата снимка създава изображение на вените в краката ви, за да се открият съсиреци. Въпреки това, по-малко инвазивните методи за диагностика, като ултразвук, обикновено могат да потвърдят диагнозата.

  CT или MRI сканиране. Или може да предостави визуални изображения на вените ви и може да покаже, ако имате съсирек. Понякога тези сканирания, извършени по други причини, разкриват съсирек.

   

  Лечение

  Лечението на тромбозата на дълбоките вени (ДВТ) е насочено към предотвратяване на увеличаване на съсирека и предотвратяване на откъсването му и причиняване на белодробна емболия и в последствие намаляване на шансовете ви за повторна тромбоза на дълбоки вени.

  Опциите за лечение на дълбока венозна тромбоза включват:

  Разредители на кръвта. Тромбозата на дълбоките вени най-често се лекува с антикоагуланти, наричани още разредители на кръвта. Тези лекарства, които могат да се инжектират или приемат като хапчета, намаляват способността на кръвта ви да се съсирва. Те не разграждат съществуващите кръвни съсиреци, но могат да предотвратят увеличаване на съсиреците и да намалят риска от развитие на повече съсиреци.

  Клостери. Ако имате по-сериозен тип тромбоза на дълбоки вени или белодробна емболия, или ако други лекарства не работят, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства, които бързо разграждат съсиреците, наречени  тромболитици.

  Филтри. Ако не можете да приемате лекарства за разреждане на кръвта, може да имате филтър, поставен в голяма вена – кава на вената – в корема. Вена кава филтър предотвратява образуването на съсиреци, които се отлагат в белите ви дробове.

  Компресивни чорапи. За да се предотврати подуване, свързано с тромбоза на дълбоки вени, се прилага еласто-компресивна терапия, чрез носене на чорапи с различна компресия.
  По този начин се намаляват шансовете кръвта ви да се обедини и да се съсири.