0877252602

артериални заболявания

заболяване на каротидната артерия

какво е болест на каротидната артерия?

Болестта на каротидната артерия възниква, когато мастните отлагания (плаки) запушват кръвоносните съдове, които доставят кръв към мозъка и главата ви (каротидни артерии). Блокирането увеличава риска от инсулт, медицинска спешност, която се случва, когато кръвоснабдяването на мозъка е прекъснато или сериозно намалено. Инсултът лишава мозъка ви от кислород. След минути мозъчните клетки започват да умират. Инсултът е най-честата причина за смъртта и основната причина за трайна инвалидност.

Болестта на каротидната артерия се развива бавно. Първият признак, че имате заболяването, може да е инсулт или преходна исхемична атака (TIA). TIA е временен недостиг на приток на кръв към мозъка ви.

Лечението на болестта на каротидната артерия обикновено включва комбинация от промени в начина на живот, лекарства и понякога операция.

кога да се прегледате при лекар?

Потърсете спешна помощ, ако имате някакви признаци или симптоми на инсулт. Дори ако те траят само за кратко и  след това се чувствате нормално, веднага потърсете лекар. Може да сте преживели TIA, важен знак, че сте изложени на риск от удар.

Говорете с Вашия лекар, ако имате рискови фактори за заболяване на каротидната артерия. Дори и да нямате признаци или симптоми, Вашият лекар може да препоръча агресивно управление на рисковите Ви фактори, за да Ви предпази от инсулт. Прегледът на лекар рано увеличава шансовете ви, че болестта на каротидната артерия ще бъде открита и лекувана, преди да настъпи инвалидизиращ инсулт.

Какви са симптомите?

В ранните си стадии болестта на каротидната артерия често не дава никакви признаци или симптоми. Състоянието може да остане незабелязано, докато не е достатъчно сериозно, за да лиши мозъка от кръв, причинявайки инсулт или TIA.

Признаците и симптомите на инсулт или TIA включват:

  • Внезапно изтръпване или слабост в лицето или крайниците, често само от едната страна на тялото;
  • Внезапни проблеми с говоренето и разбирането;
  • Внезапни проблеми с виждането в едното или в двете очи;
  • Внезапно виене на свят или загуба на равновесие;
  • Внезапно, силно главоболие без известна причина.

Какви са причините?

Болестта на каротидната артерия се причинява от натрупване на плаки в артерии, които доставят кръв в мозъка ви. Плаките са бучки от холестерол, калций, фиброзна тъкан и други клетъчни остатъци, които се събират на местата на микроскопични наранявания в артерията. Този процес се нарича атеросклероза.

Каротидните артерии, които са запушени с плаки, са твърди и тесни. Запушените каротидни артерии имат проблеми с доставянето на кислород и хранителни вещества до жизненоважни мозъчни структури, които са отговорни за ежедневното ви функциониране.

болест на каротидната артерия
д-р Шах

Как да се предпазим?

За да предотвратите или забавите прогресията на болестта на каротидната артерия, вземете предвид следните предложения:

  • Не пушете. В рамките на няколко години от отказването рискът от инсулт на бившия пушач е подобен на този за непушачи.
  • Поддържайте здравословно тегло. По същество наднорменото тегло допринася за други рискови фактори, като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет и сънна апнея.
  • Ограничете холестерола и мазнините. По-специално намаляването на наситените мазнини може да намали натрупването на плаки във вашите артерии.
  • Яжте най-различни плодове и зеленчуци. Те съдържат хранителни вещества като калий, фолати и антиоксиданти, които могат да предпазят от TIA или инсулт.
  • Ограничете солта. Излишната сол (натрий) може да повиши кръвното налягане при хора, които са чувствителни към натрий. Експертите препоръчват здравите възрастни да ядат по-малко от 1500 милиграма натрий на ден.
  • Упражнявай се редовно. Упражнението може да понижи кръвното ви налягане, да повиши нивото на холестерола с липопротеин с висока плътност (HDL) – „добрият“ холестерол – и да подобри цялостното здраве на вашите кръвоносни съдове и сърце. Освен това помага да отслабнете, да контролирате диабета и да намалите стреса.
  • Ограничете алкохола.
  • Контролирайте хроничните състояния. Контролирането на състояния като диабет и високо кръвно налягане помага да защитите артериите си.

Рискови фактори

Фактори, които увеличават риска от заболяване на каротидната артерия, включват:

  • Високо кръвно налягане. Излишният натиск върху стените на артериите може да ги отслаби и да ги направи по-уязвими от увреждане.
  • Употреба на тютюн. Никотинът може да раздразни вътрешната лигавица на артериите ви. Пушенето също увеличава сърдечната честота и кръвното налягане.
  • Диабет. Диабетът понижава способността ви да преработвате мазнините ефективно, излагайки ви на по-голям риск от високо кръвно налягане и атеросклероза.
  • Високи нива на мазнини в кръвта. Високите нива на липопротеинови холестероли с ниска плътност и високи нива на триглицериди, мазнини в кръвта, насърчават натрупването на плаки.
  • Семейна история. Рискът от заболяване на каротидната артерия е по-висок, ако роднина има атеросклероза или коронарна болест.
  • Възраст. Артериите стават по-малко гъвкави и по-податливи на нараняване с възрастта.
  • Затлъстяването. Наднорменото тегло увеличава шансовете ви за високо кръвно налягане, атеросклероза и диабет.
  • Сънна апнея. Пристъпите на спиране на дишането през нощта могат да увеличат риска от инсулт.
  • Липса на упражнения. Допринася за състояния, които увреждат артериите ви, включително високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване.

Усложнения

Болестта на каротидната артерия причинява около 10 до 20 процента от инсултите. Инсулт е медицинска спешност, която може да ви остави с трайно увреждане на мозъка и мускулна слабост. В тежки случаи инсулта може да бъде фатален.

Болестта на каротидната артерия може да доведе до инсулт чрез:

  • Намален приток на кръв. Каротидната артерия може да стане толкова стеснена от атеросклерозата, че недостатъчно кръв е в състояние да достигне части от мозъка ви.
  • Разкъсани плаки. Парче от плака може да се откъсне и да стигне до по-малки артерии в мозъка ви. Фрагментът на плаката може да се забие в една от тези по-малки артерии, създавайки запушване, което прекъсва кръвоснабдяването на част от мозъка ви.
  • Запушване на кръвен съсирек. Някои плаки са склонни към напукване и образуват неправилни повърхности по стената на артерията. Тялото ви реагира сякаш на нараняване и изпраща кръвни клетки, които подпомагат процеса на съсирване в зоната. Резултатът може да бъде голям съсирек, който блокира или забавя притока на кръв към мозъка, причинявайки инсулт.

Диагностика

Първичният преглед ще започне с обстойна медицинска анамнеза и физикален преглед, който обикновено включва слушане на звук (брюх) над каротидната артерия във врата ви, звук, характерен за стеснена артерия. След това вашият лекар може да изпробва вашите физически и умствени способности като сила, памет и реч.

Диагностицирането може да продължи с:

  • Ултразвук за оценка на притока на кръв и налягането в каротидните артерии.
  • КТ или ЯМР, за да се потърсят доказателства за инсулт или други аномалии.
  • CT ангиография или MR ангиография, която осигурява допълнителни изображения на притока на кръв в каротидните артерии. Контраст се инжектира в кръвоносен съд, а компютърна томография или ЯМР събира изображения на шията и мозъка ви.
каротидна артерия

лечение

Целта при лечението на болестта на каротидната артерия е да се предотврати инсулт. Специфичното лечение зависи от степента на запушване на вашите каротидни артерии.

Ако блокирането е леко до умерено, Вашият лекар може да препоръча:

  • Промени в начинът на живот, за да се забави прогресията на атеросклерозата. Препоръките могат да включват отказване от тютюнопушенето, отслабване, ядене на здравословни храни, намаляване на солта и редовно спортуване.
  • Лекарства за контрол на кръвното налягане или понижаване на холестерола. Вашият лекар може също да препоръча да приемате ежедневно аспирин или други лекарства за разреждане на кръвта, за да предотвратите образуването на кръвни съсиреци.

Ако запушването е тежко или ако вече сте имали TIA или инсулт, Вашият лекар може да препоръча премахване на запушването от артерията. Опциите включват:

  • Каротидна ендартеректомия. След като направи разреза по предната част на шията ви, хирургът отваря засегнатата каротидна артерия и премахва плаките. Артерията се поправя или с шевове, или с присадка.
  • Каротидна ангиопластика и стентиране. Под местна упойка, мъничък балон се нанизва с катетър към областта на запушването. Балонът се надува, за да разшири артерията и се поставя стент, за да предпази артерията да не се стесни отново.