0877252602

Лечение

лазерна аблация

(evla)

 

какво представлява лазерната аблация?

Прилага се за лечение на основното състояние, причиняващо разширени вени, коригираща както козметичния вид, така и симптомите, свързани с вените.

Ендовенозната лазерна аблация се извършва амбулаторно под местна упойка и обикновено отнема не повече от 1 час в зависимост от това колко вени се нуждаят от лечение.

При EVLA лекарят използва малко оптично влакно, поставено директно в третираните вени, а чрез лазерна светлина се нагряват и свиват вените с увредени клапи. Разрушените вени се абсорбират от тялото ви и циркулацията естествено се подобрява. Процедурата почти винаги се провежда под ултразвуково ръководство, което дава възможност на лекаря да вижда на живо на вашите вени, за точност и безопасност.

Ендовенозното лазерно лечение може да елиминира появата на разширени вени, но причината за това състояние трябва да се търси и лекува по-обширно.

За съжаление, лазерното лечение не може да третира вени, които са твърде малки, усукани и / или близо до повърхността на кожата. За тези случаи склеротерапията вероятно е по-добър вариант.

д-р Шах
д-р Шах

предимства на лазерната аблация

Ендовенозно лечение с лазерна аблация, известно още като лазерна терапия, е метод, който лекува както симптомите на разширени вени, така и лекува основното състояние, което ги причинява.

Ето няколко причини да помислите за лазерната терапия:

\

Висока успеваемост при затваряне на вените

\

Минимално инвазивен метод

\

Офис-базирана процедура

\

Без болничен престой

\

Без обща анестезия

\

Не се налага „рязане“ и няма шевове

\

Можете сами да шофирате след процедурата

\

Може да се върнете към дейностите си веднага

\

Подобряване на цялостното здраве на вените

разширените вени са потенциално опасни

Разширените вени са резултат от повредени клапи във вътрешността на вените на краката. Тези клапи помагат да се изтласка кръвта нагоре към сърцето, като работи срещу гравитацията. Когато тези клапи не функционират правилно, водят до разширяването на кръвоносният съд. Разширените вени и паякообразните вени са примери за състояния, причинени от хронична венозна недостатъчност.

Разширените вени често са съпътствани от неприятни симптоми като болка, подуване, зачервяване и промяна в цвета, тежест, сърбеж и изтръпване в краката. Ако не се лекуват, разширените вени могат да имат сериозни усложнения като тромбофлебит (кръвен съсирек с възпаление на вените), дълбока венозна тромбоза (кръвни съсиреци), кожни язви (рани, които няма да заздравеят) или кървящи разширени вени, всичко това могат да да бъдат сериозни заплахи за здравето.

какво да очаквате от процедурата

Ендовенозното лазерно лечение е амбулаторно лечение, което отнема между 40 и 50 минути. Иглата се вкарва в засегнатата вена по начин, който е много подобен на кръвна проба. След това тънка нишка с прикрепен лазер се вкарва през иглата във вената, като се използва ултразвуково ръководство, за да помогне на лекаря да визуализира вената. Повечето пациенти не изпитват дискомфорт от вкарването на лазера. След това се използва локална анестезия за изтръпване на зоната около вената и лазера. Когато зоната е достатъчно изтръпнала, лазерът се активира. Накрая, лазерът се отстранява, зоната се превързва с превръзка под налягане и се поставя компресивен чорап.

Лазерът предизвиква изгаряния и фиброза във вътрешността на лекуваната вена, затваряйки вената, така че кръвта вече да не тече в нея. След известно време увредената вена се абсорбира в тялото. Тялото автоматично пренасочва кръвта обратно към по-здрави вени, така че загубата на разширени вени не е повод за притеснение.

Възстановяването

Веднага можете да се върнете към редовните си занимания, въпреки че трябва да избягвате физически натоварвания и упражнения за около една седмица. След 24 часа можете да премахнете превръзката под налягане и компресивния чорап, за да се къпете. Тъй като процедурата не изисква шевове, грижата за раните е проста и можете да се къпете както обикновено след първия ден. Трябва да носите компресивен чорап за няколко дни след процедурата, за да ускорите възстановяването и да сведете до минимум всички отрицателни странични ефекти.

какви са страничните ефекти?

Най-честите нежелани реакции на EVLA са леко натъртване, подуване и усещане за стягане или дърпане в областта. Обикновено страничните ефекти са леки и отшумяват в рамките на няколко дни до няколко седмици. По-малко от 1% от пациентите изпитват ДВТ (кръвен съсирек) и има малък риск от флебит (възпаление на вената) или алергична реакция. В редки случаи някои пациенти могат да получат леко увреждане на малки повърхностни сетивни нерви в близост до мястото на лечение, причинявайки изтръпване на кожата, което обикновено засяга малка площ и заздравява с течение на времето.