0877252602

лимфни заболявания

лимфедем

какво е лимфедем?

Лимфедемът представлява подуване, което обикновено се появява в една от ръцете или краката ви. Понякога и двете ръце или двата крака се подуват.

Лимфедема най-често се причинява от отстраняването или увреждането на лимфните ви възли като част от лечението на рака. Това е резултат от запушване на лимфната ви система, която е част от вашата имунна система. Запушването пречи на лимфната течност да се оттича добре, а натрупването на течност води до подуване.

Въпреки че понастоящем няма лек за лимфедем, той може да се контролира с ранна диагностика и старателна грижа за вашия засегнат крайник.

Кога да се прегледате при лекар?

Запишете час при Вашия лекар, ако забележите постоянен оток в ръката или крака.

Ако вече имате диагнозата лимфедем на крайник, консултирайте се с Вашия лекар, ако има внезапно рязко увеличение на размера на засегнатия крайник, тъй като това може да е започване на нов процес.

Какви са симптомите?

Признаците и симптомите на лимфедема, които се появяват в засегнатата ви ръка или крак, включват:

\

Подуване на част или цялата ръка или крак, включително пръстите

\

Усещане за тежест или стягане

\

Ограничение на движенията

\

Болки или дискомфорт

\

Повтарящи се инфекции

\

Втвърдяване на кожата (фиброза)

Подуването, причинено от лимфедем, варира от леки, трудно забележими промени в размера на ръката или крака до крайни промени, които правят крайника труден за движение. Лимфедемът, причинен от лечение на рак, може да не се проявява до месеци или години след лечението.

Какви са причините?

Лимфната ви система е от решаващо значение за поддържането на здравето на тялото ви. Богата на протеини лимфна течност циркулира в цялото ви тяло, като събира бактерии, вируси и отпадни продукти. Лимфната ви система пренася тази течност и вредни вещества през лимфните ви съдове, което води до лимфни възли. След това отпадъците се филтрират от лимфоцитите – клетки, борещи се с инфекции, които живеят във вашите лимфни възли – и в крайна сметка се отделят от тялото ви.

Лимфедема се появява, когато лимфните ви съдове не са в състояние да отведат адекватно лимфната течност, обикновено от ръката или крака. Лимфедемът може да бъде първичен или вторичен. Това означава, че може да възникне самостоятелно (първичен лимфедем) или може да бъде причинен от друго заболяване или състояние (вторичен лимфедем). Вторичният лимфедем е много по-често срещан от първичния лимфедем.

Причини за вторичен лимфедем

Всяко състояние или процедура, които увреждат лимфните ви възли или лимфни съдове, могат да причинят лимфедем. Причините включват хирургична операция, рак, инфекции, лечение на рак.

Причини за първичен лимфедем

Първичният лимфедем е рядко, наследствено състояние, причинено от проблеми с развитието на лимфните съдове в тялото ви.

Рискови фактори

Фактори, които могат да повишат риска от развитие на лимфедем след рак, от лечение на рак или от други вторични причини, включват:

• Напреднала възраст

• Наднорменото тегло или затлъстяването

• Ревматоиден или псориатичен артрит

Диагностика

Диагностицирането на лимфедем се извършва чрез редица тестове за образна диагностика. Те могат да включват:

ЯМР сканиране

КT сканиране

Доплеров ултразвук

Радионуклидно изображение на лимфната ви система (лимфосцинтиграфия)

Лечение

Лечението се фокусира върху намаляване на отока и контролиране на болката. Лечението на лимфедема включва:

Упражнения. Леките упражнения, при които движите засегнатия си крайник, могат да насърчат оттичането на лимфната течност. Упражненията не трябва да ви изморяват, а трябва да се съсредоточите върху лекото свиване на мускулите в ръката или крака.

Превръзка на ръката или крака. Превързването на целия крайник насърчава лимфната течност да се оттече обратно. Превръзката трябва да е най-стегната около пръстите и да се разхлабва нагоре по ръката или крака ви.

Масаж. Специална масажна техника, наречена ръчен лимфен дренаж, може да насърчи оттичането на лимфна течност от ръката или крака. Масажът не е подходящ за всеки. Избягвайте масажа, ако имате кожна инфекция, кръвни съсиреци или активно заболяване в засегнатите области на лимфен дренаж.

Еластокомпресивна терапия. Дълги ръкави или чорапи, направени да компресират ръката или крака, насърчават изтичането на лимфната течност от засегнатия крайник.

Цялостна деконгестивна терапия. Този подход включва комбиниране на терапиите с промените в начина на живот. По принцип тази терапия не се препоръчва за хора с високо кръвно налягане, диабет, парализа, сърдечна недостатъчност, кръвни съсиреци или остри инфекции.