0877252602

Лечение

склеротерапия

 

какво e склеротерапия?

Склеротерапията е минимално инвазивна процедура, използвана за лечение както на разширени вени, така и на паякообразни вени. Тази процедура включва малки инжекции на склерозиращо лекарство с помощта на много фина тънка игла. Склерозиращият медикамент дразни венозната лигавица, което води до разрушаване и усвояване от организма на повредените съдове, а кръвта се пренасочва към здравите вени.

Защо разширените вени се нуждаят от лечение?

Когато хората мислят за разширени и паякообразни вени, те често си представят козметичен проблем. Тези увредени вени са непривлекателни, но също така са показател за по-сериозен проблем, наречен хронична венозна недостатъчност. Целта на лечението е да се запечатат увредените вени, при което се пренасочва кръвта в здрави вени. Лечението на тези състояния помага да се подобри цялостното здраве на вените и следователно да се подобри функцията на кръвоносната система.

Разширените вени също имат потенциал за усложнения като дълбока венозна тромбоза, промяна в цвета на кожата, кървене от разширени вени, кожни язви (открити рани) и тромбофлебит.

кога склеротерапията е идеалното лечение?

Склеротерапията е лечение, използвано за елиминиране на малки до средни разширени вени и паякообразни вени. Може да се извърши на пациенти, които са имали предходни лечения на вени, които имат повторна поява на разширени вени, или такива, които имат остатъчни вени след аблация на вени или флебектомия. Това е идеално лечение за насочване към първопричината за разширени и паякообразни вени, наблюдавани на повърхността на кожата. Също така тази процедура може да се извърши едновременно с аблация на вените или след нея. Склеротерапията не е подходяща за жени, които са бременни или кърмят.

склеротерапия под ултразвук

какво да очаквате от процедурата?

Съществуват два вида склеротерапия: повърхностна склеротерапия и ултразвукова склеротерапия. И двете версии на тази процедура са нехирургични и минимално инвазивни.

Склеротерапията отнема само около 30-40 минути. Използва се много малка игла за инжектиране на специално лекарство в болната вена, което да доведе до спазъм и свиване на вената, прекъсвайки кръвоснабдяването, така че вената да може да се резорбира в тялото. По време на процедурата някои пациенти изпитват дискомфорт и / или спазми за няколко секунди до няколко минути след инжектиране, особено когато се лекуват голям брой вени.

След това областта се бинтова с превръзка с компресия и се прилага компресивен чорап, който помага да се възстанови скоростта и да се намали въздействието на страничните ефекти. След процедурата е необходимо да се разхождате около 20-30 минути, след което можете да продължите деня си, както обикновено.

повърхностна склеротерапия

Повърхностната склеротерапия се извършва върху малки паякообразни вени, малки до средни разширени вени и други малки, повредени съдове, видими на повърхността на кожата. Това е по-козметична процедура. Ако не потърсите допълнително лечение на основното състояние, което е причинило паякообразните вени, има вероятност те да се върнат, въпреки успешното лечение чрез склеротерапия.

Склеротерапия под ултразвуков контрол

Ултразвуковата склеротерапия използва ултразвукова технология за определяне на проблемните вени, което позволява точно лечение както на вени, видими на повърхността, но също така и увредени вени по-дълбоко в краката. Ултразвука спомага да се виждат венозните структури, така че лечението да бъде по-ефективно приложено. Този тип склеротерапия се използва и след венозни аблации за премахване на останалите разширени и паякообразни вени.

предимства на склеротерапията

\

Висока успеваемост

\

Премахва вените под повърхността на кожата

\

Лекува първопричината за паякообразни и разширени вени

\

Офис-базирана процедура

\

Минимално инвазивна процедура

\

Не се налага „рязане“ и няма шевове

\

Без болничен престой

\

Не е необходима анестезия

\

Веднага може да се върнете към ежедневието си

Възстановяването

Независимо кой тип склеротерапия се извършва, възстановяването по същество е същото. Можете да се върнете към редовните си дейности веднага след приключване на процедурата и дори можете да се приберете вкъщи. Въпреки това, трябва да избягвате натоварване за няколко дни. Превръзката под налягане и компресивният чорап могат да бъдат отстранени, за да се къпете след 24 часа. Трябва да носите компресивен чорап няколко дни след процедурата, за да ускорите заздравяването и да намалите страничните ефекти.

какви са страничните ефекти?

Пациентите могат да получат синини, подуване, сърбеж, зачервяване върху или около лекуваните вени. Тези симптоми са временни и отзвучават самостоятелно в рамките на няколко дни до няколко седмици. Съществува и минимален риск от ДВТ (дълбока венозна тромбоза), алергична реакция или флебит (възпаление на вената).

Д-р Шах ще обсъди с вас всички допълнителни рискове, произтичащи от вашето индивидуално здравословно състояние при изготвянето на плана за лечение и отново преди самата процедура.