0877252602

артериални заболявания

стеноза на реналните артерии

стеноза на бъбречната артерия

Стенозата на бъбречната артерия е стесняване на една или повече артерии, които пренасят кръв към бъбреците (бъбречни артерии).

Стесняването на артериите пречи на нормалните количества богата на кислород кръв да достигнат до бъбреците ви. Бъбреците ви се нуждаят от адекватен кръвен поток, който да помогне за филтрирането на отпадъчните продукти и премахването на излишните течности. Намаленият приток на кръв към бъбреците може да увреди бъбречната тъкан и да повиши кръвното налягане в цялото тяло.

рискови фактори

Повечето случаи на стеноза на бъбречната артерия са резултат от стеснени бъбречни артерии. Рисковите фактори, които правят стеснените артерии по-вероятни в бъбреците и други части на тялото ви, включват:

\

Напреднала възраст

\

Високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет

\

Затлъсняване, тютюнопушене, липса на упражнения

\

фамилна анамнеза за ранни сърдечни заболявания

Какви са симптомите?

Стенозата на бъбречната артерия често не причинява никакви признаци или симптоми, докато не е напреднала. Състоянието може да бъде открито случайно по време на тестване за нещо друго. С напредването на стенозата на бъбречната артерия други признаци и симптоми могат да включват:

\

Високо кръвно налягане, което започва внезапно или се влошава без обяснение

\

Силен звук, докато кръвта тече през стеснен съд (груд), който лекаря чува през стетоскоп, поставен над бъбреците Ви

\

Повишени нива на протеин в урината или други признаци на нарушена бъбречна функция

\

Влошаване на бъбречната функция по време на лечение на високо кръвно налягане

\

Претоварване с течности и подуване в тъканите на тялото ви

\

Устойчива на лечение сърдечна недостатъчност

Какви са причините?

Двете основни причини за стеноза на бъбречната артерия включват:

Натрупвания на реналните (бъбречни) артерии. Мазнини, холестерол и други вещества (плака) могат да се натрупват във и върху стените на бъбречните артерии (атеросклероза). Тъй като тези отлагания стават по-големи, те могат да се втвърдят, да намалят притока на кръв и в крайна сметка да стеснят артерията. Атеросклерозата се появява в много области на тялото и е най-честата причина за стеноза на бъбречната артерия.

Фибромускулна дисплазия. При фибромускулната дисплазия мускулът в артериалната стена расте необичайно, често от детството. Бъбречната артерия може да има тесни секции, редуващи се с по-широки секции, придаващи вид на мъниста на изображения на артерията.

Бъбречната артерия може да се стесни толкова много, че бъбрекът да не получи достатъчно количество кръв и да доведе до високо кръвно налягане в млада възраст. Това може да се случи в единия или двата бъбрека.

Стеснените бъбречни артерии и фибромускулната дисплазия могат да засегнат други артерии в тялото ви, както и бъбречните артерии и да причинят усложнения.

Рядко стенозата на бъбречната артерия е резултат от други състояния като възпаление на кръвоносните съдове или израстък, който се развива в корема и притиска артериите на бъбреците.

Диагностика

За диагностика на стеноза на бъбречната артерия се започва с:

• Физически преглед, със стетоскоп над бъбречните зони да се чуе за звуци, които могат да означават, че артерията на бъбрека Ви е стеснена

• Преглед на вашата медицинска история

• Изследвания на кръв и урина за проверка на бъбречната функция

• Тестове за кръв и урина за измерване на нивата на хормони, които регулират кръвното налягане

Образните тестове, които обикновено се правят за диагностициране на стеноза на бъбречната артерия, включват:

Доплер ултразвук. Високочестотните звукови вълни помагат на съдовия специалист да види артериите и бъбреците и да провери тяхната функция. Тази процедура също помага да се открият запушвания в кръвоносните съдове и да измери тежестта им.

КТ сканиране. По време на КТ сканиране, рентгенов апарат, свързан с компютър, създава подробно изображение, което показва изображения на напречното сечение на бъбречните артерии. Може да се използва контраст, за да се види притока на кръв.

Магнитно-резонансна ангиография (MRA). MRA използва радиовълни и силни магнитни полета, за да създаде подробни 3D изображения на бъбречните артерии и бъбреците. Инжектирането на контраст  в артериите очертава кръвоносните съдове по време на изображения.

Бъбречна артериография. Този специален тип рентгеново изследване помага на съдовия специалист да открие запушването на бъбречните артерии и понякога да отвори стеснената част с балон и / или стент. Преди да се направи рентгенова снимка, се инжектира контраст в бъбречните артерии през катетър, за да се очертаят артериите и да се покаже по-ясно кръвния поток. Този тест се прави главно, ако е вероятно също така да имате нужда от стент, поставен в кръвоносния съд, за да се разшири.

Лечение

Лечението на стеноза на бъбречната артерия може да включва промени в начина на живот, лекарства и процедури за възстановяване на притока на кръв към бъбреците. Понякога комбинацията от лечения е най-добрият подход. В зависимост от цялостното ви здравословно състояние и симптоми, може да не се нуждаете от някакво специфично лечение.

Промени в начина на живот

Ако кръвното Ви налягане е умерено или силно повишено, здравословният начин на живот – ограничаване на солта, ядене на здравословни храни и редовно физическо натоварване – може да Ви помогне да контролирате кръвното си налягане.

Лекарства

Високото кръвно налягане – дори когато е свързано главно със стеноза на бъбречната артерия – често може да бъде успешно лекувано с лекарства. Намирането на правилното лекарство или комбинация от лекарства може да изисква време и търпение.

Процедури

За някои хора може да се препоръча процедура за възстановяване на притока на кръв през бъбречната артерия, за да се подобри притока на кръв към бъбреците.

Процедурите за лечение на стеноза на бъбречната артерия могат да включват:

Бъбречна ангиопластика и стентиране. При тази процедура лекарите разширяват стеснената бъбречна артерия и поставят устройство (стент) във вашия кръвоносен съд, което държи стените на съда отворени и позволява по-добър кръвен поток.

Байпас на бъбречна артерия. По време на байпас, лекарите присаждат заместващ кръвоносен съд към бъбречната артерия, за да направят нов път за кръвта да достигне до бъбреците ви. Понякога това означава свързване на бъбречната артерия с съд от някъде другаде, като черния дроб или далака. Тези операции се правят най-често, ако ангиопластиката не е успешна или когато има нужда от допълнителни хирургични процедури.

 

… и няколко съвета

Като част от вашия план за лечение на стеноза на бъбречната артерия се препоръча извършването на определени промени в начина на живот:

Поддържайте здравословно тегло. Когато теглото ви се повиши, се повишава и кръвното Ви налягане Ако сте с наднормено тегло, отслабването може да помогне за понижаване на кръвното Ви налягане.

Ограничете солта във вашата диета. Солта и солените храни карат тялото ви да задържа течности. Това може да увеличи обема на кръвта Ви и от своя страна да повиши кръвното Ви налягане.

Бъдете физически активни. Редовната физическа активност може да ви помогне да отслабнете, да намалите риска от сърдечни заболявания, да намалите холестерола и кръвното си налягане. Консултирайте се с лекар, преди да започнете тренировъчна програма, особено ако имате високо кръвно налягане и не сте били активни в миналото.

Намалете стреса. Намаляването на нивата на стрес може да намали кръвното Ви налягане.

Намалете употребата на алкохол. Твърде много алкохол може да повиши кръвното Ви налягане.

Не пушете. Тютюнът наранява стените на кръвоносните съдове и ускорява процеса на втвърдяване на артериите.